Nieuws

Ontwerp 2018:

19 April 2018

Donar, God van donder en bliksem. Een remake van de wagen uit 1982 van buurtschap Graafschap.

Donar in Scandinavië beter bekend als Thor. 
Hij werd beschreven als de sterkste onder de goden en als beschermheer van zowel goden als mensen.
Hij rijdt door de lucht op een wagen getrokken door twee bokken (Tandgniostr en Tandgrisnir) Als hij zich boos maakte raasde hij met zijn bokkenspan over de wolken wel bekend als de donder.
Hij gooide dan zijn hamer, genaamd Mjölnir die na iedere worp weer naar Donar terugkeerde en deze veroorzaakte de bliksem. 
Iedereen op aarde ervaart zijn boosheid in het onweer en moet het bekopen met regen, wind en het vuur van de blikseminslagen.

Inmiddels staan de tekeningen online! Klik hier!

Ontwerp 2016: De wraak van Flappie

29 April 2016

De wraak van Flappie

 

 

Toen ik 6 jaar oud was had ik een visioen. Op kerstavond hoorde ik dat mijn moeder

een konijn op het vuur had staan. Mijn wereld storten in en als antwoord hierop riep ik

“ ik hoop dat er een tijd komt dat konijnen op mensen gaan jagen en de mensen zullen gaan eten”

 

Nu jaren later komt dit visioen tijdens het bloemencorso tot leven. Flappie neemt wraak en zal het recht in eigen hand nemen. Alles wat de konijnen door de mens wordt aangedaan zal hij met gelijke munt terugbetalen. Geen proefkonijnen, konijnenbont en

konijnenbout meer!

 

 

Eric Faassen

Stadsebergen

Gesmolten in vrijheid

14 September 2015

Een prachtige wagen heeft afgelopen zondag door de straten van Valkenswaard gereden. Een weekend lang hebben we met z'n allen hard gewerkt om alle bloemen op de wagen te krijgen en ook het kaarsvet aanbrengen heeft nog behoorlijk wat tijd gekost, maar uiteindelijk zijn we enorm trots op het resultaat. 

Ook door de jury zijn we blij gemaakt met de innovatieprijs en de vijfde plaats. 

Hierbij feliciteren we buurtschap Hazestraat met hun eerste plaats, buurtschap oud Dommelen met hun tweede plaats en buurtschap Kerkakkers met hun derde plaats. 

Gesmolten in vrijheid

17 April 2015

Het ontwerp van 2015; Gesmolten in vrijheid.
De wagen beeldt de mythe van Icarus uit. Icarus kon vliegen met zijn zelfgemaakte vleugels van veren en bijenwas. Hij kwam te dicht bij de zon en door de hitte smolt de bijenwas en braken zijn vleugels waardoor hij naar beneden viel.
Ons alternatief materiaal wordt kaarsvet, wat voornamelijk gebruikt wordt op de vleugels.

 

Corsojaar 2015

04 April 2015

Het corsojaar van 2015 is van start gegaan!
Op de bouwplaats wordt er flink (op-)geruimd, natuurlijk met het thema 'te mooi om weg te gooien' in ons achterhoofd. De stapels ijzer slinken, de zeilen worden gewassen en natuurlijk wordt de bouwplaats netjes gemaakt zodat we straks direct kunnen starten aan de bouw van de wagen. Zaterdag 11 april gaan we hier weer mee verder op de bouwplaats. 

De voorbereidingen voor het bloemenveld zijn ook in volle gang. De grond is geploegd. De knollen zijn gescheurd, waarbij er veel knollen ' te mooi waren om weg te gooien'.  Op 18 april worden deze knollen in de grond gezet.

Het ontwerp 'Gesmolten in vrijheid' is door Eric gepresenteerd, een prachtige wagen met een VETTE link naar het thema ' te mooi om weg te gooien'. Om de VETTE wagen van 2015 in september als een succes op de weg te kunnen laten rijden, gaan we natuurlijk allemaal een kaarsje branden! Om de wagen zo VET mogelijk te maken, hebben we veel kaarsen/ kaarsvet en theelichtcupjes nodig.
Na de presentatie van het ontwerp verzorgde quizmaster Polleke een uitgebreide quiz, de algemene kennis en de corso-kennis werd getest. Buurtschap Hazestraat en Buurtschap Graafschap zijn met een gelijke stand geëindigd.

Fijne feestdagen

14 December 2014

Thema 2015: Te mooi om weg te gooien

03 November 2014

Juryrapport 2014

03 November 2014


 

Tweede prijs, Paradeprijs en Kinderjuryprijs

15 September 2014

Tijdens de parade reed er een prachtige wagen met super figuranten. Hier hebben we met z'n allen maandenlang voor gewerkt!
Door de jury bekroond met een fantastische 2e plaats en de paradeprijs. En misschien wel de minst verwachte prijs; de Kinderjuryprijs!

Buurtschap Hazestraat en buurtschap Kerkakkers, Gefeliciteerd met het behalen van de respectievelijk 1e en 3e plaats!

De Bokkenrijder; van God LOS!

14 September 2014

Vanmorgen kwam deze prachtige wagen de tent uit rijden; altijd een moment om trots te zijn!

Er wordt hard gewerkt...

13 September 2014

in de tent aan de Warande.
Het voorprikken gaat in een rap tempo en ook het prikken op de wagen verloopt vlot.

  

Meer foto's van het prikweekend zijn te vinden bij ' Media' - 'foto's'.

Prikweekend

13 September 2014

Er is vrijdagavond en -nacht al super hard gewerkt in de tent; met velen is er voorgeprikt en ook de wagen begint al steeds meer 'kleur' te krijgen. 
 

Vandaag gaan we weer volop aan de slag! Tot ziens in de tent!!!!

Bloemen plukken

12 September 2014

De velden in Lommel en aan de Keersop zijn leegeplukt; een geweldig resultaat van 62.000 bloemen. 

Iedereen bedankt voor het helpen plukken en nu op naar de tent. 

Corso-weekend

12 September 2014

Vandaag is het dan eindelijk zover; het corso-weekend! We gaan LOS!!

Er wordt zometeen geplukt op het veld in Lommel en op de Keersop. In de tent worden de laatste dingen klaargemaakt zodat er straks volop geprikt kan worden. 

Tot ziens in de tent!!

 

Kom Helpen!

27 Augustus 2014

Op de velden wordt weer volop geplukt voor het corso in Vollenhove.
De bloemen staan er mooi bij, al is het eigenlijk een beetje te koud

In de tent is het zwaar te halen.
Aan de achterkant van de wagen is al veel geplakt, maar het hoofd en de horens van de bok nog vrij weinig.
De verwachting is dat eind deze week het laswerk zo goed als gedaan is, zodat er meer naar de detail gewerkt kan worden.
Wij willen daarom ook iedereen oproepen om te komen plakken. Er is nog heel veel te doen.
         

 

Bouw

17 Augustus 2014

De bouw van de wagen gaat gestaag, maar natuurlijk moeten er nog veel LOSse dingen gebeuren.
Laswerk: Op dit moment zijn we bezig om de hoorns van de bok te maken en te bevestigen. Ook wordt er volop gewerkt aan de lift. Hier moeten we nog wel de nodige uitdagingen opLOSsen zodat deze tijdens de optocht LOS van de grond kan komen. De wielen van de strijdwagen zijn gemonteerd, maar er is nog wat afwerking nodig.


Karton/plakken: Ook alle kartonnners en plakker kunnen helemaal LOS. Aan de achterkant van de wagen is al volop gekartont en geplakt. Hier zijn de vormen al goed zichtbaar. Komende week zal de aandacht steeds meer naar de voorkant van de wagen verplaatsen.

 

Voorverkoop gestart

16 Augustus 2014

Koop uw kaartje voor zondag 14 september nu, bij één van de 14 buurtschappen in de tent, bij VVV Valkenswaard op de markt of online. 

Entree parcours: € 6,50 i.p.v. € 8,00 aan de kassa
Uw voordeel: € 1,50
Kinderen tot en met 12 jaar gratis entree.

Combikaart = entree parcours en tribunekaart: € 11,00
Uw voordeel: € 4,50

Kinderplakken

16 Augustus 2014

Er zijn al veel LOSse witte velletjes papier op de wagen geplakt door onze plakkertjes. Er wordt volop LOSgescheurd, hard gewerkt en natuurlijk worden LOSse handjes regelmatig voorzien van een beker ranja en een snoepje.
Wil je ook eens komen kijken en helpen bij de LOSgeslagen plakkertjes? Op woensdag en vrijdag om 14.00 uur kun je papier komen LOSscheuren om op te plakken.

We gaan 'LOS'

23 Juni 2014

De tent staat!
Er moeten nog een aantal dingen gedaan worden en dan gaan we helemaal 'los'.
Voordat de tent werd gezet is er al van alles gedaan. Het onderstel is onder handen genomen en de eerste constructie-onderdelen zijn bevestigd. Vanaf morgen is iedereen vanaf 18:30 uur weer welkom op de bouwplaats.

Ook op het bloemenveld gaat het goed. De planten groeien en de eerste bloemen zijn gesignaleerd. Iedere woensdag wordt er geschoffeld. Ook hier is iedereen natuurlijk van harte welkom vanaf 18:00 uur.

Tent zetten

17 Juni 2014

Op 16 juni zijn we weer van start gegaan met het opzetten van de tent. Zoals je ziet is het al heel goed gegaan.
Voor verdere foto's klik op de foto.

Rabobank sponsoractie

26 Mei 2014

Op 19 mei om 20.00 uur was in de Muzenval de uitreiking van de Clubkas actie van de Rabobank. In een goed gevulde Muzenval zaten de deelnemers van de Clubkas actie te wachten op de cijfers.

De avond werd aan elkaar gepraat door Betty, een wel bekende presentatrice van Omroep Brabant. Ze maakte er een hele happening van.

Allereerst werden er 3 prijzen van 250.- Euro uitgereikt voor de meest leuke of vindingrijke acties om stemmen te winnen.

Van de 775 deelnemende verenigingen zijn er totaal 60245 stemmen uitgebracht. Van deze stemmen heeft buurtschap Stadsebergen 34 stemmen gekregen wat betekend dat dit €112,88 heeft opgeleverd. Al met al een mooi resultaat gezien het feit dat er nogal wat verenigingen meededen.

Hierbij danken wij iedereen die een stem heeft uitgebracht.

Na lang wachten....

08 December 2013

Het lange wachten is eindelijk beloond....
Marjolein en Dennis Staals, van harte gefeliciteerd met jullie zoon Xian.

Ook wij zijn blij met de nieuwe helpende handjes van Xian.

Stadsebergen behaalt 6de prijs en de Fotogeniekprijs

09 September 2013

De Laatste loodjes

01 September 2013

Gefeliciteerd!!

23 Augustus 2013

Langs deze weg willen wij Dennis en Marjolein feliciteren met hun zoon Xian.

Zo staan we er voor!

06 Augustus 2013

Zoals iedereen al heeft kunnen zien, zijn we alweer een hele tijd in de tent bezig. Met nog 5 weken te gaan voor het bloemencorso, zijn we weer druk bezig met de wagen: 'Galileo'. In de tent beginnen verschillende onderdelen van de wagen al goede vormen te krijgen. Zo zijn al de grote cirkels klaar, en staat er dus al een grote bol op de wagen in de tent. Afgelopen weekend is de laatste draaiende cirkel op zijn plaats gehangen.

Ondertussen is er al veel karton op maat gesneden en zijn er onderdelen van karton in elkaar gezet. Vanaf vanavond kan er weer volop gekartond worden.

De voorste poppen beginnen al een goede vorm te krijgen, en ook de constructie is zo goed als klaar. Op het moment zijn we nog druk bezig om alle beweging voor elkaar te krijgen, maar zodra dat klaar is zal er al veel geplakt kunnen worden. De poppen hangen al in positie, en zodra ook het hoofd en de armen afgemaakt en verstevigd zijn kan de onderkant van de poppen gelast worden.

Bijna elke avond zijn alle lasapparaten nog druk in gebruik, maar er is ook genoeg ander werk te doen. Er worden verschillende onderdelen van karton gemaakt, en de eerste onderdelen staan al geplakt en wel klaar om op de wagen gemaakt te worden.

Ook deze week zullen we weer druk bezig zin in de tent om te zorgen dat we op tijd klaar zijn. We hebben in ieder geval nog te genoeg te doen, en daarom is alle hulp welkom!

Een corsobouwertje geboren...

16 Juli 2013

Patrick van der Looij en Daniëlle Bax zijn woensdag 10 Juli 2013 de trotse ouders geworden van een zoontje Guus.

Patrick, Daniëlle, Jorn en Mees van harte gefeliciteerd!!!

Stand van zaken

20 Mei 2013

Hierbij een update van de gebeurtenissen en werkzaamheden van de laatste tijd.
Zoals beloofd na de Evaluatie- Starters-en Ledenvergadering zullen we jullie in de loop van de komende maanden op de hoogte houden van de gang van zaken in en om de tent en overige gebeurtenissen.
Na de start van het Corso seizoen met Hemelvaart begint bij meer mensen het Corsobloed sneller te stromen.
Op 20 april zijn de knollen gezet op het nieuwe stuk grond aan de Keersop. Stadsebergen was met 8 personen aanwezig, waarvoor dank.
Op dit moment ligt alles er mooi bij, er komt tot nog toe weinig onkruid op dus ons stuk is erg goed bij te houden. 
Appie en vooral Vico hebben erg veel tijd gestoken in het afbreken van het oude veld en het opstarten van het nieuwe. Jammer dat er maar weinig hulp beschikbaar was. Voorlopig hebben de 6 Buurtschappen, die samen dit veld beheren, afgesproken om elke woensdagavond samen op het veld aanwezig te zijn om het werk wat gedaan moet worden te inventariseren en te plannen of direct te doen. Tussen 6 en half 7 is er zeker iemand aanwezig, dus als je interesse hebt kun je eens komen kijken. Natuurlijk zal het werk de komende maanden wel uitbreiden, maar daar komt dan nadere informatie over.
Op vrijdag 24 mei vanaf 18.00 uur worden bij Vico de stekken gezet. Gelukkig hebben zich hier al enkele mensen voor aangemeld.
Op de evaluatie vergadering kwam naar voren dat er veel ergernis was over werkzaamheden in de tent, tijdens de laatste 3 weken van de bouw, die ook eerder verricht hadden kunnen worden.
Na overleg zijn er 2 werkgroepen gevormd om meer structuur in de bouw en in het Prikweekend te krijgen.
Er zijn door de twee werkgroepen al veel werkzaamheden verricht en uitgevoerd.
De werkgroep Ontwerp en Bouw heeft al een paar keer gemeld wat er gedaan is:
-Het hek en de poort zijn gerepareerd en de poort is ook voorzien van een nieuw slot.
-Verder is de bouwplaats opgeruimd, de lasapparaten hebben een onderhoudsbeurt gehad en de container is opgeruimd en al het gereedschap wordt nagekeken

En……..
We hebben nieuwe assen. 
In het kader van oud voor nieuw waren we in de gelegenheid om te investeren in assen, velgen en banden..We zijn hier heel erg blij mee omdat de oude assen echt versleten waren.
Op Faceboek van de Stadsebergen is op de foto te zien dat het nieuwe onderstel ook al strak in de zwarte lak zit.
Helaas mogen we op het moment op de bouwplaats verder geen bouwwerkzaamheden uitvoeren. In verband met de bepalingen van de vergunningen mag er pas vanaf het moment dat de tent staat gebouwd worden op de bouwplaats.
Wel zijn we in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van de Nishut. Voor ons is dat natuurlijk bijna thuis en voor onze Zware jongens helemaal. Maar het onderhoud aan de bouwplaats is nog niet helemaal afgerond dus daar zal in de loop van de volgend weken ook nog wel iemand te vinden zijn. Deze werkgroep heet ontwerp en bouw dus ook aan het ontwerp hebben ze hard gewerkt.
Dit was al te zien op de Starters bijeenkomst. De introductie film van Eric kreeg veel bijval, deze was erg leuk en informatief, hij staat ook op de site dus kun je hem nog eens bekijken.
Ook de tekening staat op de site en er is al hard nagedacht over de techniek op de wagen, er zal nogal wat gaan draaien en bewegen. Maar daarover later meer. De tweede werkgroep is opgestart voor meer structuur in de tent tijdens het Prikweekend
Hiervoor is een draaiboek geschreven met daarin ook al een aantal namen van mensen die bepaalde taken op zich willen nemen. In de loop van de weken zal er misschien nog aan enkele mensen de vraag gesteld worden of ze een bepaalde taak op zich willen nemen zodat er voor de overige medewerkers meer duidelijkheid komt wie men aan kan spreken voor een bepaalde taak of een probleem. Deze eerste aanspreekpunten zullen in het prikweekend mensen vragen om met hun bepaalde dingen uit te voeren, bijvoorbeeld bloemen halen. Natuurlijk wordt rekening gehouden met de mensen die dat altijd al met veel plezier gedaan hebben.
Er zullen de komende maanden ook nog een aantal extra activiteiten plaatsvinden, denk aan de Rabofietstocht, de las cursus en ook aan de kinderen wordt dit jaar op diverse manieren extra aandacht besteed. Door het prikweekend Verbeterteam zijn veel ideeën geopperd en we zullen ons best doen om naast een beter lopend prikweekend ook de bouw interessanter te maken. Ook hiervoor komt nog nadere info als we een en ander hebben uitgedokterd.
Het bestuur van de Stadsebergen wenst iedereen een heel prettige Corso Periode.  

Jury Rapport

31 Oktober 2012

Eric Faassen heeft volgens de jury één van het beste en origineelste ontwerpen laten zien.  In de titel komt de achtergrond/geschiedenis van het gebouw en het gebruik van het gebouw in het heden, als restaurant, mooi tot uitdrukking. De titel ‘smakelijk (ver)weven’ is leuk en slim bedacht! 
Het is een imposant ontwerp, in een mooie komische en dynamisch uitvoering. Het uitgangspunt van de buurtschap Stadsebergen en de verhalen naar het publiek zijn duidelijk naar voren gebracht.    Sterrenrestaurant, naast het oude gebouw de weverij, zijn subtiel gepresenteerd in de vorm van: “koks in de klossen” met zijn kookactiviteit. Vis, (wild) vlees en groente in de vrije kleurschakeling en het gebruik van de muziek zijn goed aangepast in het geheel van het verhaal. Op het eerste gezicht kunnen mensen een rommelige indruk krijgen van de wagen, omdat er heel veel activiteit te zien is. Maar dit kan niet anders! Eric Faassen en zijn buurtschap brachten een magisch en nieuwsgierig  verhaal in  het bloemencorso. Het publiek  wordt geprikkeld  toe te blijven kijken om hun vragen beantwoord te krijgen. De kleurrijke setting  van de bloemen is zeer goed gekozen en de bloemen worden mooi geïntegreerd in het juiste  materiaal van het gekozen object. 
Het was spectaculair entertainment dat  werd  opgediend.
Ondanks een rommelige indruk,  was het ……. een prachtig ontwerp, zeer creatief gepresenteerd met passende muziek.  Het is een mooi ontwerp in/met een heel moeilijke constructie. Het geheel is een kloppend, compleet verhaal over Cordial en Joost Verhoeven, en de uitvoering was zoals beschreven in het concept. Terecht is dit ontwerp beloond met de pleinprijs en met de tweede prijs in het algemeen.

Stadsebergen behaalt 2de prijs en de Pleinprijs

10 September 2012

Schuif maar aan!

24 Maart 2012

Culinair Corso 2012

De ambacht van het koken, gekleurd met 3.000.000 dahlia\u2019s.
14 meesterlijke gerechten, 14 imposante corsowagens. Bloemencorso Valkenswaard 2012 verenigt cultureel en culinair: "Schuif maar aan!" op 9 september 2012. Voor 30.000 fijnproevers uit Nederland en België. 

Gestoken White Asters
Geknipte Blue Bell
1 Vleugje Salsa
2.000 vrijwilligers
3 maanden inzet
48 uur eindafwerking.


De keuze van een topkok, een menukaart als dahliaparade: 
14 Topkoks van de Alliance Gastronomique dagen 14 ontwerpers uit; de keuze van de chef in dahlia's. De 14 buurtschappen serveren de gerechten uit in prachtige, kleurrijke corsowagens; een rijdende menukaart afgewisseld met theater, dans en muziek. 
Culinair Bloemencorso Valkenswaard, mede mogelijk gemaakt door 2.000 vrijwilligers.

Schuif maar aan!

Een corsobouwertje geboren...

24 Januari 2012

Maurice en Sjanny Hesselmans zijn zondag 22 Januari 2012 de trotse ouders geworden van een dochtertje Floor.

Maurice, Sjanny en Teun, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe aanwinst!!!

Stadsebergen behaalt 3de prijs

14 September 2011

Een corsobouwertje geboren...

20 Juli 2011

Henrie Schippers en Angelique van Engelen zijn woensdag 20 Juli 2011 de trotse ouders geworden van een zoontje Max.

Henrie, Angelique en Luc van harte gefeliciteerd!!!

Een corsobouwertje geboren...

22 Mei 2011

Dennis Roothans en Kim van Lieshout zijn vrijdag 20 Mei 2011 de trotse ouders geworden van een dochtertje Sanne.

Dennis en Kim van harte gefeliciteerd!!!

Een corsobouwertje geboren...

07 December 2010

Daniel en Nicol van Tongeren zijn maandag 6 december 2010 de trotse ouders geworden van een zoontje Senn.

Daniel en Nicol van harte gefeliciteerd!!!

Jury rapport over de wagen

29 Oktober 2010

Bij de eerste aanblik van deze corsowagen, statisch op het plein, werd je meteen nieuwsgierig naar het moment waarop je de wagen zou gaan zien tijdens de parade.
Veel verwachtingen scheppend door de ingewikkelde en technisch hoogstaande constructies was de wagen al geweldig interessant om stilstaand eens goed te bestuderen. Van dichtbij was er dan ook volop te genieten van de combinatie van bloemen, opengewerkte structuren, scharnieren, buizenstelsels, kabels en katrollen.
Minpuntje was wel dat het als totaalindruk daardoor erg technisch en “opengewerkt” overkwam. Maar bekeek je de wagen nog eens goed van voren, op een afstandje, dan leek het net of er een echt schip aan kwam varen, door zijn lage ligging snijdend door de straatstenen als leek het water. Het gebruik van canvas in de boeg symboliseerde hierbij erg goed een houten boeg. Tijdens de parade viel de suggestie van de openklappende zeilen door de traagheid van de bewegingen erg tegen. Ook waren de witte laboratorium-achtige outfits van de overigens indrukwekkend geschminkte personages erg opvallend en staken nogal af met de wagen. Dit zal toch een bewuste keuze geweest zijn van de ontwerper, maar achteraf bezien hadden alle juryleden het gevoel dat de pakken qua kleur donkerder en daardoor dramatischer hadden mogen zijn.